Povijest

Počeci kuglačke aktivnosti na području bivše općine Zaprešić vežu se za brojna poduzeća i ustanove koja su tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća poticala svoje djelatnike na bavljenje raznim športskim aktivnostima, a jedan od najčešćih izbora bilo je kuglanje. Tako su organizirani mjesečni turniri po okolnim mjestima koja su imala kuglanu (Zabok, Stubičke Toplice, Krapinske Toplice, Čateške Toplice) .


- 1977 -

Prvu četverostaznu kuglanu u Zaprešiću izgradio je Stjepan Mikelec 1977. godine. Na taj su način stvoreni svi preduvijeti za osnivanje klubova koji bi bili nosioci sportskog kuglanja na širem području Zaprešića. Uvidjevši da popularnost kuglanja raste, inicijativni odbor u kojem su bili Balja Josip, Mlinarić Željko, Orlić Lucijan, Oršić Marijan i Tkalčić Božo, okupio je sve zaljubljenike u kuglački šport, te je tako započelo osnivanje kuglačkog kluba. Ideja je naišla na masovan odaziv, tako da su 25.11.1979. godine na osnivačkoj Skupštini , zbog velikog interesa, morala biti osnovana dva kluba: KK "ZAPREŠIĆ" i KK "ZAPREŠIĆ I".

Na osnivačkoj skupštini su bili prisutni Balja Josip, Bezuh Stjepan, Čuljak Mato, Franjković Zdenko, Gorjan Ivan mlađi, Gorjan Ivan stariji (prvi dopredsjednik), Jauk Ivan, Konjević Milan (prvi trener), Mlinarić Željko (prvi predsjednik), Orlić Lucijan, Oršić Marijan, Pšak Zvonko, Saić Josip, Škrlin Ivica, Škvorc Ivan (prvi blagajnik), Tandarić Petar i Tkalčić Božo (prvi tajnik).

Osnovani klubovi su iste godine započeli sa službenim natjecanjem u 11. Regionalnoj ligi u organizaciji Zagrebačkog kuglačkog saveza i to u disciplini 6 x 100 hitaca i borbena.

Ekipu KK "Zaprešić" tada su sačinjavali: Arambašić Zlatko, Balja Josip, Čuljak Mato, Franjković Zdenko, Gorjan Ivan, Javorina Mile, Jug-Dujaković Gojko, Lazarević Mirko, Miletić Boro, Oršić Marijan, Prtenjača Božo, Saić Zvonko, Skledar Goran i Tandarić Petar,

a ekipu KK "Zaprešić I": Bezuh Stjepan, Boršić Marijan, Jusufović Edhem, Kiseljak Željko, Konjević Kruno, Novoselec Mladen, Oršić Darko, Palešćak Zvonko, Peršić Nadimir, Prolaščić Zlatko, Prtenjača Ivan, Pšak Zvonko, Saić Josip i Strunjak Darko.

Oba osnovana kluba kvalitetom su bila daleko iznad svog ranga natjecanja pa su iz godine u godinu napredovali kroz lige tako da je KK "Zaprešić" 1988. godine već bio u 5. Regionalnoj ligi.

 

 


- 1984 -

Godina 1984. u sportskom pogledu je vrlo značajna jer je klub po prvi puta ustrojio juniorsku ekipu koja je, osim ligaških nastupa za seniorske ekipe, nastupala na svim juniorskim natjecanjima, od općinskih do državnih. Taj događaj uzima se za početak rada škole kuglanja Kuglačkog kluba "Zaprešić". Za juniorsku ekipu tada su kuglali Mikelec Stjepan, Mikelec Zdenko, Oršić  Darko, Šenkiš Darko i Žabčić Krešo, a prvi trener bio je Mlinarić Željko. Iste godine seniorska je ekipa, uz disciplinu 6 x 100 hitaca i borbena započela sa natjecanjem i u Regionalnoj ligi u disciplini 6 x 200 hitaca.

U tom razdoblju uz dobre rezultate na sportskom planu članovi kluba aktivno su bili uključeni u društveni život grada Zaprešića pa su tako često organizirali ili sudjelovali na raznim humanitarnim i dobrotvornim turnirima, primjerice organiziran je turnir čiji je prihod bio namjenjen Ligi za borbu protiv raka, Dječjem domu "Laduč" i Centru za rehabilitaciju Zagreb-Dislocirana jedinica – Zaprešić.

Tijekom svoje povijesti klub je u nekoliko navrata, ovisno o sponzorima, mijenjao ime (Jugokeramika, Vodoplin, Zaprešić) no zajedništvo, zavidni sportski rezultati i ljubav prema kuglačkom športu bili su konstantni.


- 1987 -

Takav odnos svih članova prema Klubu morao je uroditi i dobrim sportskim rezultatima koji su pred rukovodstvo kluba nametnuli imperativ izgradnje nove kuglane koja je 1987. i izgrađena ispod istočne tribine nogometnog stadiona u sklopu priprema za Univerzijadu.


- 1988 -

Naredne 1988. godine Klub se udružuje u SD "Jugokeramika" sa zajedničkim žiro-računom, a na sportskom planu ulazi u Hrvatsku kuglačku ligu u disciplini 6 x 200 hitaca.

Imajući u vidu da je klub uvijek težio prema postizanju boljih rezultata polovinom 80-tih klubu je pristuplo nekoliko, za daljnju povijest kluba bitnih igrača i kvalitetnih ljudi. Prije svih to se odnosi na Gvozdanović Ivicu (dugogodišnji sportski direktor) koji je klubu pristupio 1985. i Funda Nikolu (sadašnji predsjednik) koji je u klubu od 1987. godine. Uz postojeće članove kluba njih su dvojica svojim igračkim i ljudskim kvalitetama pridonjeli da danas klub bude jedan od najcjenjenijih kuglačkih klubova u Republici Hrvatskoj.

 

 

 

 


- 1991 -

Tijekom Domovinskog rata klub je djelovao u složenim uvijetima jer je kuglana vrlo često služila kao civilno sklonište pa se do 1993. godine moralo trenirati na kuglanama u Zagrebu. Usprkos tome 1991. godine Klub je bio nadomak ulaska u 1. Hrvatsku kuglačku ligu ali nije uspio proći kvalifikacije.


- 1995 -

Škola kuglanja je i u tom periodu nastavila sa radom koji je 1995. godine dao i prve značajne rezultate, naime Mlinarić Željka i Andrijanić Ivica pozvani su da nastupe u juniorskoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu i tamo su osvojili srebrno i brončano odličje dok je Danijel Funda pozvan u kadetsku reprezentaciju i u Klagenfurtu osvaja prve kadetske medalje za klub na kadetskom prvenstvu Europe u paru sa Zoranom Prodanovićem.

 

 

 

 


- 1996 -

Slijedeće 1996. godine seniori kroz kvalifikacije sa KK "Kandit Osijek" ulaze u 1. Hrvatsku kuglačku ligu, a klub je pristupio novoosnovanoj Zajednici športskih udruga Grada Zaprešića koja je ustrojena sa ciljem da brine o razvoju športa u gradu Zaprešiću, a naš prvi predstavnik u Zajednici bio je Oršić Marijan. Iste godine u kadetskoj reprezentaciji nastupio je i Funda Danijel, te osvojio dvije srebrne medalje na prvenstvu svijeta u Bratislavi (ekipno brončanu medalju i parovno srebrnu), a školu kuglanja preuzeo je Oršić Darko.


- 1998 -

Kontinuitet reprezentativnih nastupa nastavili su i u narednim godinama pa  su 1998. godine Mlinarić Željka i Funda Danijel osvojili zlatne medalje na ekipnom juniorskom Svjetskom prvenstvu u Slovačkom Trebišovu, a Benčević Lovro je na Svjetskom kupu kadeta osvojio dvije brončane medalje.


- 2001 -

Benčević Lovro i Funda Danijel osvojili su dvije srebrne medalje na juniorskom Svjetskom prvenstvu za juniore koje je održano 2001. g. u Kopru.Nakon velikih međunarodnih uspjeha igrača koji su ponikli u školi kuglanja u Kuglačkom klubu Zaprešić 2001. godine na inicijativu predsjednika Predsjedništvo kluba jednoglasno donosi dugoročnu strategiju u kojoj koriste igrače koji su stvarani kroz školu kuglanja (Lovro Benčević, Danijel Funda, Tomislav Karlo, Filip Morović, Eugen Pilko i dr.), te uz pomoć već iskusnih igrača (Zlatko Filipančić – Pajo, Denis Špiljar i Nikola Funda) i trenera Darka Oršića klub polako izlazi iz sredine tablice. Nakon par godina Danijel Funda i Lovro Benčević postaju seniorski reprezentativci.

 

 

 

 

 

 

 


- 2007 -

 Lovro Benčević i Danijel FUnda sudjeluju na Svjetsko prvenstvo u Košice gdje osvajaju odlično 5. mjesto na temelju kojeg je Danijel Funda proglašava najboljim igračem grada Zaprešića i najboljim igračem Zagrebačke županije za 2007. godinu. Iste, 2007. godine predsjedništvo kluba donosi odluku o ulasku u novi investicijski ciklus gdje se odlučuje da se uz pomoć Grada Zaprešića, Udruge sportskih klubova grada Zaprešića, Zagrebačke županije i Hrvatskog olimpijskog odbora uđe u kompletnu rekonstrukciju dotrajale četverostazne kuglane. Novouređenu i moderniziranu kuglanu 10.10.2007. godine otvorio je gradonačelnik Željko Turk.


- 2008 -

Nakon rekonstrukcije i sanacije kuglane klub se odlučuje na dovođenju pojačanja. Prvo u klub dolazi Miroslav Kovač, tadašnji reprezentativac, osvajač zlatne medalje i svjetskog rekorda u paru sa Matkom Bulkom na svjetskom prvenstvu u Brašovu. Ekipa u sastavu: Benčević Lovro-prosjek 585,4; Filipančić Zlatko-prosjek 597,8; Karlo Tomislav-prosjek 540; Funda Danijel-prosjek 611,4; Mulković Želimir-prosjek 568; Kovač Miroslav-prosjek 594,8; Papić Marijan-prosjek 590,9; Špiljar Denis-prosjek 605,4 sezonu 2008/2009 završava na 5. mjestu, a izlazak na međunarodnu scenu izmakao nam je u posljednjem kolu. Danijel Funda kao član reprezentacije Hrvatske nastupa na Svjetskom prvenstvu u Detenheimu.


- 2009 -

Klubu pristupaju Andrej Kovač i Damir Fučkar. Damir je legenda hrvatskog kuglanja, dugogodišnji reprezentativac i višestruki osvajač medalja na svjetskim prvenstvima, a sa klubovima u kojima je nastupao osvojio je sve klupske trofeje od Lige prvaka do NBC kupa. Ekipa u sastavu: Benčević Lovro-prosjek 593,9; Filipančić Zlatko-prosjek 606,1; Fučkar Damir-prosjek 624,5; Funda Danijel-prosjek 601,2; Kovač Andrej-prosjek 609,5; Kovač Miroslav-prosjek 597,4; Papić Marijan-prosjek 537,6; Špiljar Denis-prosjek 605,9 prvenstvenu sezonu 2009/2010. završava na 2. mjestu, 2 boda iza prvaka KK Zadra.


- 2010 -

Sav taj dugogodišnji rad dao je rezultat na kraju sezone 2009/2010 kada ekipa u sastavu: Lovro Benčević, Damir Fučkar, Danijel Funda, Zlatko Filipančić, Andrej Kovač, Miroslav Kovač, Denis Špiljar i Marijan Papić pod vodstvom trenera Darka Oršića zahvaljujući osovjenom 2. mjestu u 1. Hrvatskoj kuglačkoj ligi ostvaruje prvi izlazak na međunarodnu scenu. Drugim mjestom u prvenstvu  kvalificiramo se za Europu i prvi nastup kluba na Europa pokalu u Splitu gdje osvajamo 3. mjesto i prvu klupsku Europsku medalju za grad Zaprešić. Iste godine nastupamo i u Ligi prvaka gdje nas u 1/8 finala tijesno izbacuje jedan od najjačih klubova svijeta mađarski Zalaegerszeg kojeg smo u uzvratu u Zaprešiću čak i pobijedili. UZ sve to osvojeno je i 2. mjesto u hrvatskom kupu. 


- 2011 -

Ponavljamo 2. mjesto u 1. Hrvatskoj kuglačkoj ligi i osvajamo 3. mjesto u kupu, a u prelaznom roku nam se pridružuje mladi hrvatski reprezentativac Bruno Milinković i još jedna kuglačka legenda Vladimir Galjanić, dugogodišnji reprezentativac Hrvatske ali i bivše Jugoslavije, višestruki osvajač medalja sa svjetskih i Europskih prvenstava, jedan od najboljih igrača Njemačke lige (koja slovi kao najbolja svjetska liga). Vladimir Galjanić dolazi u klub kao novi trener škole kuglanja ali i kao pojačanje za međunarodne utakmice.  Te 2011. godine na Euro kupu u talijanskom Bolzanu, nakon sjajne igre i pobjede u polufinalu protiv njemačkog vice prvaka Victorie-Bamberg osvajamo 2. mjesto iza mađarskog Szegeda gdje je uz našu sjajnu igru sportska sreća presudila u korist Mađara. U Ligi prvaka tijesno smo eliminirali  ekipu Beograda i nešto lakše austrijskog prvaka St. Polten i plasirali se u završnicu (Final four), polufinale Lige prvaka gdje smo u utakmici za finale izgubili od kasnijeg pobjednika slovačkog prvaka Podbrezove.


- 2012 -

Sezonu 2011/12 završavamo na 3.mjestu prvoligaške ljestvice i osvajamo 3. mjesto u nacionalnom kupu, a klubu pristupa još jedan mladi hrvatski reprezentativac Matija Mance. U Banja Luci na NBC kupu uvjerljivo osvajamo 1. mjesto i svoj prvi međunarodni trofej čime će 2012. godina biti upisana zlatnim slovima u klupskoj povijesti.

Škola kuglanja pod vodstvom Vladimira Galjanića i Darka Oršića i dalje postiže odlične rezultate. Borna Gašpert i Marin Oršić bilježe nastupe za kadetsku reprezentaciju, Filip Vuković i Martin Farago osvajaju medalje na prvenstvima Hrvatske za mlade, mlađi kadeti su viceprvaci Hrvatske, a Leo Herceg sa 14 godina osvaja 2. mjesto na prvenstvu Hrvatske do 18 godina i svrstava se među vodeće mlade igrače u Hrvatskoj, dok su seniori i dalje u samom vrhu hrvatskog kuglanja sa realnim izgledima da ove godine i osvoje prvenstvo Hrvatske.


- 2013 -

Ono što je sve ove godine bio san svakog člana našeg kluba napokon se ostvarilo u 2013. godini. Po prvi puta u našoj povijesti osvojili smo prvenstvo i kup RH, a na Svjetskom kupu u Apatinu osvajamo 3. mjesto u konkurenciji 14 najboljih svjetskih ekipa - osvajača nacionalnih prvenstava.

 

 

 

 


- 2014 -

Slijedeće, 2014. godine, obranili smo naslov prvaka Hrvatske na vrlo impresivan način. Ostvarene su 22 pobjede u isto toliko susreta uz ukupno srušena 82 191 čunja što do sada nikome nije uspjelo u prvoj hrvatskoj ligi. Izboren je i plasman u polufinale lige prvaka dok je u domaćem kupu osvojeno 2. mjesto.


- 2015 -

U 2015. godini uvjerljivo je , po treći puta uzastopce, osvojen naslov prvaka Hrvatske i po drugi puta kup Hrvatske. Na međunarodnom planu osvojeno je 6 mjesto i nastup u četvrtfinalu Lige prvaka.

Leo Herceg je na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore (do 18 godina) osvojio tri zlatne medalje, a za reprezentaciju Hrvatske nastupili su još i junior Borna Gašpert, te seniori Bogdanović, Fridl, Manev, Mance i Uzelac.

Za ovakve rezultate klub je proteklih godina primio brojna priznanja od grada Zaprešića i Zagrebačke županije. Nagradu za najbolju ekipu Zagrebačke županije dobili smo 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 i 2015. godine). Za najbolju ekipu grada Zaprešića proglašeni smo 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. i 2014. godine. Posebno izdvajamo  nagrade grada Zaprešića u znak javnog priznanja za višestruko uzastopno osvojena visoko rangirana mjesta na državnoj razini ekipa svih uzrasta, te za promociju Grada Zaprešića kroz redovito organiziranje međunarodnih kuglačkih natjecanja iz 2010. 2013. i 2014. godine.

Budućnost kluba temelji se na kvalitetnom i kontinuiranom radu sa mladima. Cilj nam je u idućem ciklusu od 4-5 g. sagraditi šesterostaznu kuglanu koja bi nam omogućila rad sa više djece jer smo na ovoj trenutnoj kuglani ograničeni sa stazama, te se nadamo da ćemo uz pomoć Grada, udruge sportskih klubova u koordinaciji sa krovnim savezom i HOO-om uspjeti doći do sredstava iz fondova Europske unije i postaviti čvrste temelje za nove generacije kuglačica i kuglača u Zaprešiću.


- 2016 -

 U 2016. godini osvojen je četvrti uzastopni naslov prvaka Hrvatske i treći kup RH. Na međunarodnom planu osvojeno je 4. mjesto na Svjetskom kupu u Bačkoj Topoli, dok smo u Ligi prvaka ispali u četvrtfinalu od kasnijih pobjednika Szegedi TE za jedan jedini set.

Juniori su po prvi puta u povijesti kluba osvojili naslov ekipnih prvaka RH. Ovom uspjehu pridodali su pojedinačno srebro (Jure Zadravec) i zlato u parovima.

Druga ekipa je uvjerljivo osvojila 1. mjesto u 3. HKL i tako se plasirala u 2. HKL Centar.

Jure Zadravec je debitirao za reprezentaciju Hrvatske na juniorskom SP u Novigradu. Zbog ozljeda nastupe na SP propustili su Leo Herceg i Branko Manev.


- 2017 -

U 2017. godini osvojeno je drugo mjesto u nacionalnom prvenstvu. Na međunarodnom planu osvojeno je 1. mjesto na Europa pokalu u njemačkom Hirschau što je najveći međunarodni trofej u povijesti kluba, dok smo u Ligi prvaka osvojili 4. mjesto.

Druga ekipa je uvjerljivo osvojila 1. mjesto u 2. HKL.

Koncem godine započelo testiranje nove šesterostazne kuglane.


- 2018 -

U 2018. godini vraćen je naslov prvaka u Zaprešić. Također je osvojen kup RH. Finalom turnira 5. svibnja i službeno je otvorena je nova šesterostazna kuglana.

Na međunarodnom planu osvojeno je 1. mjesto na Svjetskom kupu koje smo organizirali u Zaprešiću što je najveći međunarodni trofej u povijesti kluba, dok smo natjecanje u Ligi prvaka završili u četvrtfinalu.


- 2019 -

Organizirali smo završnicu Lige prvak na kojoj smo osvojili, po prvi puta u našojh povjesti, 1. mjesto. Osvojen 6. naslov prvaka u Zaprešić sa maksimalnih 36 bodova. Pritom je postavljen apsolutni rekordni prosjek od 623 srušena čunja, najviše od kad je 1. HKL.


- 2020 - 

Osovjen je 7. naslov prvaka Hrvatske, te 4. mjesto u Ligi prvaka i 5. mjesto na Svjetskom kupu. Kup Hrvatske nije održan. Seniorska ekipa proglađena je za najbolju u gradu Zaprešiću.


- 2021 -

Osvojeno je 2. mjesto u prvenstvu Hrvatske, a kup i međunarodna natjecanja nisu održana zbog pandemije virusa COVID-19. Seniorska ekipa je najbolja u Zaprešiću. Seniorska reprezentacija osvaja broncu na SP. Nastupili su i naši igrači: Alen Kujundžić, Branko Manev, Luka Bolanča i Matija Mance.


- 2022 - 

Seniorsku ekipu umjesto Darka Oršića preuzima Miroslav Noršić. Osvojen je Europa pokal te 2. mjesto u prvenstvu RH. Alen Kujundžić je srebrni na SP pojedinačno. Luka Bolanča osvaja zlato na pojedinačnom prvenstvm RH, a Matija Mance srebro.

-2023 -

Seniorsku ekipu preuzima Lovro Benčević. Ponovo je osvojen Europa pokal. Osmi po redu naslov prvaka RH, nakon dvogodišnje pauze, ponovo krasi naše vitrine. Kao šlag na tortu ponovo je u naše vitrine stigao, po peti put, pehar kupa RH. Luka Bolanča i Branko Manev prvaci su RH u paru, a Alen Kujundžić i Matija Mance osvojili su 2. mjesto.